Griekenland 2014

Ancient Epidaurus en Methana

DSC_8806a (Small) DSC_8801 (Small)Zondagmorgen rijden we al vroeg naar het oude theater van Epidaurus. Wij hebben dit theater al in 2006 bezocht en slaan het dit keer over. Maar Rick en Gerliza bezoeken wel dit bijzonder goed bewaarde theater, dat als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel ligt. Het werd in de 4e eeuw v.Chr. gebouwd door de architect Polycletus de Jongere uit Argos, volgens zuiver wiskundige principes. Het biedt plaats aan ruim 14.000 toeschouwers, en de akoestiek is er ronduit fantastisch (dit wordt voortdurend gedemonstreerd door gidsen!). Er zijn 55 rijen zitplaatsen: 34 onder het middenpad (diazoma), verdeeld in 12 sectoren, en 21 erboven, verdeeld in 22 sectoren. Aan het verschil in vorm van de onderste en bovenste rijen is duidelijk te zien dat er twee bouwfasen zijn geweest. Er waren eerst 34 rijen zitplaatsen, een eeuw later is dit met 21 rijen uitgebreid. De westelijke zijdeur waardoor het koor opkwam is gemaakt uit brokstukken van de oude zijdeuren, de oostelijke is gemaakt uit nieuw materiaal. Van het oorspronkelijke kerngebouw is alleen een zaaltje met vier zuilen over.

De eregasten zaten op de roodgekleurde eerste rij: zij kregen een rugleuning en zitkussentjes. De vloer van de orchestra (toneelvloer) heeft een diameter van ruim 20 meter; van hieraf worden zelfs zwakke geluiden, zoals zuchten of fluisteren, ongestoord tot aan de hoogste zitplaatsen gedragen, bijna 23 meter hoger. Vanwege deze bijzondere akoestiek is het theater beroemd.

Dit best bewaarde theater uit de Griekse oudheid komt in de zomermaanden weer tot leven, omdat er dan, in het kader van het Festival van Epidaurus, elke vrijdag- en zaterdagavond antieke tragedies en komedies worden opgevoerd door Griekse en buitenlandse toneelgezelschappen. Het theater ligt enigszins verwijderd van het eigenlijke heiligdom, waarvan enkel vrij onoverzichtelijke ruïnes overblijven.

Het theater wordt doorgaans bewonderd voor zijn akoestische eigenschappen die een nagenoeg vlekkeloze verstaanbaarheid toelaten overal in het theater dat tot 15 duizend luisteraars kan bevatten, dit zonder enige kunstmatige versterking van het geluid. Reisgidsen laten typisch groepjes van mensen overal in het theater plaatsnemen zodat ze getuige kunnen zijn hoe bijvoorbeeld het aansteken van een lucifer duidelijk overal hoorbaar is.

DSC_0518 (Medium) DSC_0503 (Medium)Hierna rijden we via de mooie kustweg naar het eiland Methana. Methana is een schiereilandje aan de Peloponnesos. Het gehele schiereiland Methana is opgebouwd door lavakegels en –stromen. Het is enkel via een smalle landtong met het vasteland verbonden, en vormt de noordwestelijke uitloper van een actief vulkaangebied dat de Egeïsche Zee doorkruist, en waartoe onder meer ook de vulkaaneilanden Melos, Santorini en Nysiros behoren. Methana is een verrassend rustige eiland. Als je over de dam komt aanrijden word je de adem ontnomen door het zwavelmeer Vromolimni, maar daar eenmaal voorbij ruik je er niets meer van. Er blijkt een groot bejaardencentrum te zijn en het hele dorp is daar op ingesteld. Alles ademt rust en Griekse authenticiteit uit.DSC_0511 (Medium)

Het stadje Methana is sinds de oudheid beroemt door de hete zwavelachtige en zouthoudende bronnen. Het baden in dit water wordt aanbevolen voor de behandeling van o.a. dermatologische, reumatische en neurologische aandoeningen en worden vaak door artsen voorgeschreven en betaald door het Griekse Ziekenfonds.
DSC_0513 (Medium)Als je Methana binnen rijdt zie je aan de linkerkant van de weg een grote grijs blauwe vijver met daarachter twee lange gebouwen, dat is het kuuroord waar bezoekers hun geneeskrachtige bad kunnen nemen.
Wij rijden door het stadje heen en komen bij een kerkje, waar we de camper parkeren. Hier is een klein waterreservoir tussen de stenen waar warm vulkanisch water, 24 uur per dag uit de berg stroomt. Natuurlijk nemen wij ook een bad en het is inderdaad heerlijk warm. Daarna nog even de zee in en je huid voelt weer heerlijk zacht aan.

Na de lunch rijden we via de kustweg naar Galatas, het dorp tegenover het eiland Poros. We parkeren de camper op een grote parkeerplaats, aan de zuidkant van het dorp. We hebben een schitterend uitzicht op het eiland Poros en genieten van de zeil- en motorboten die langs varen.

DSC_0538 (Medium)DSC_0573 (Medium)  DSC_0565 (Medium)