Griekenland 2014

Lefkas en bekeuring

DSC_1077 (Medium) DSC_1073 (Medium) DSC_1076 (Medium) DSC_1081 (Medium)De volgende ochtend zeggen we elkaar weer gedag en gaat ieder zijns weg; wij gaan naar Lefkas en Rick en Gerliza naar Preveza. We rijden na de lunch weg en gaan via Vonitsa, we kijken daar nog even aan het strand of we water kunnen vullen, maar dit is helaas niet meer mogelijk. Er staan een paar campers maar ook weer, net als drie jaar terug, enkele roma busjes. We rijden verder naar lefkas, naar het strand met de antieke windmolens. Daar aangekomen wacht ons een verrassing, je kan er niet meer staan. Ze zijn volop bezig met het ophogen van het strand met grint en alles is afgezet. Er is nog een klein stukje waar je kan staan, maar daar staan al enkele campers en hebben de plekken al bezet waar je niemand in de weg staat. We rijden naar Lefkas stad en parkeren de camper gelijk over de brug aan de straatkant. We staan nu lekker dicht bij het centrum en uitzicht op de bootjes. Aan het eind van de middag lopen we het stadje in, maar kunnen de winkelstraat niet vinden, achteraf zijn we er met een grote boog omheen gelopen. Uiteindelijk vinden we het gezellige winkelstraatje (de meeste winkels gaan pas tussen 18.00-19.00 uur open) en we wandelen hier doorheen. We komen bij een pleintje met allerlei restaurants, waar ook tv’s buiten staan. Vanavond speelt Nederland tegen Chili en tegen half zeven lopen de terrasjes vol met Nederlandse supporters en kleurt het griekse pleintje Oranje. Wij zoeken ook een restaurant uit en tijdens de maaltijd kijken we de wedstrijd die met winst voor Nederland wordt afgesloten. Na de wedstrijd lopen we de winkelstraat op en neer, het is er nu een stuk gezelliger. We gaan terug naar de camper en gaan eens kijken of we kunnen slapen.

Na een redelijke nachtrust, toch een hoop herrie zo langs een drukke weg, vinden we onder de ruitenwisser een roze briefje. Het blijkt een bekeuring te zijn, maar het is in het grieks en dat begrijpen wij niet. We rijden hier weg en gaan eerst even een paar boodschappen doen. De cassiere spreekt erg goed Engels en aan haar vraag is wat te doen met de bekeuring. Zij geeft aan dat je deze bij het politiebureau kan betalen en als je binnen 10 dagen betaald hoef je maar de helft van het bedrag te betalen. De bekeuring is 80euro, dat wordt dan 40 euro.
We rijden eerst naar Nidry, want daar willen we vandaag een bootje gaan huren, overmorgen gaan we die bekeuring wel betalen, dan komen we weer door Lefkas stad. In Nidry aangekomen zijn we weer onaangenaam verrast, de parkeerplaats is afgesloten, langs het stukje boulevard waar we drie jaar terug hebben gestaan, kunnen we niet staan, staat om 9 uur ’s morgens al helemaal vol, voornamelijk met roma’s of hindu’s. We vinden een plekje om de camper even te parkeren, lopen naar het verhuurbedrijf Trident en zien dat we eigenlijk alleen maar hetzelfde rondje kunnen varen als drie jaar terug, en niet naar de zuidkust zoals wij graag wilden gaan doen. We kijken elkaar aan en denken en zeggen allebei hetzelfde, wegwezen hier. We rijden terug naar lefkas en Monique gaat naar het politiebureau. Wij waren in de veronderstelling dat we een bekeuring hadden voor het illegaal overnachten, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. We hebben een bekeuring omdat we 12 meter voor een stopbord staan geparkeerd en dat mag niet, ook niet als er parkeerplaatsen zijn getekend op de straat. De bekeuring is alleen niet gegeven door de politie, maar door de havenpolitie, dus ik moet daar heen. Gelukkig niet al te ver weg en daar wordt ik weer vriendelijk geholpen. Ik wil wel graag weten waarom de auto achter ons dan geen bekeuring heeft ontvangen, want die stond ook binnen die 12 meter, maar helaas is er niemand aanwezig en moet ik morgen of overmorgen maar terugkomen. Tsja daar gaan we niet op wachten. Om te betalen krijg ik een briefje mee met hun bankrekening erop en moet je naar een plaatselijke bank. Gelukkig zit er in hetzelfde pand een bank en nadat ik cash heb betaald maken zij het geld over naar de havenpolitie.
We willen gaan kijken bij de camperplaats bij de taverne in Agios Nikitas, maar we rijden ons vast op een weggetje omdat er een paar auto’s geparkeerd staan en de weg te smal is voor een camper en een personenauto. We rijden achteruit de berg weer af en hebben genoeg van het eiland Lefkas, het is er druk, te veel beperkingen voor de camper etc.
We rijden naar Vonitsa naar de plek aan het strand waar we gistermorgen al even zijn gaan kijken. Daar aangekomen is het strand afgesloten met een slagboom en een groot hangslot. Er staat nog wel een camper op het strand, maar die kan er niet meer vanaf, want ook de andere in-uitgang is met een hangslot afgesloten. Wat nu? Even gauw de kaart erbij en zien dat we niet  ver verwijderd zijn van het strand bij Mitikas beach. We gaan daar naDSC_1086 (Medium)ar toe, daar hebben we drie jaar terug ook prima gestaan. Het is er nu alleen drukker en de plek waar we toen stonden, naast een gesloten taverne en een stranddouche, is nu erg druk, want de taverne is geopend. We parkeren naast de taverne en vragen of we mogen blijven staan. Voor hen geen probleem maar misschien dat de toeristen politie moeilijk kan doen.
DSC_1091 (Medium) Tussen de middag nemen we bij de taverne een lunch, een clubsandwich. We vinden de prijs erg pittig € 5,50, maar we krijgen daar een behoorlijke maaltijd voor, namelijk een sandwich van 4 boterhammen en heerlijke frietjes, we hadden makkelijk met z’n tweeën 1 portie kunnen nemen. Monique krijgt niet alles op en neemt de helft van de clubsandwich mee voor later op de dag. De rest van de dag brengen we op het strand door. ’s Avonds verplaatsen we de camper naar een andere plek en het is hier heerlijk rustig.