Griekenland 2014

Zagori streek

Woensdagmorgen nemen we afscheid van Marcel en Patricia, zij gaan richting Meteora kloosters, wij gaan het Pindos gebergte in. We stoppen nog even bij de Lidl voor wat inkopen en rijden naar het noorden. Ruige natuur, schitterende flora, klassieke boogbruggen en charmante traditionele dorpen, dat vind je in de Noord Pindos. Het landschap is heel specifiek met kalkrijke schisten, die zorgen voor steenformaties die op stapels munten of pannekoeken lijken. In het gesteente zijn diepe kloven uitgesneden, met ondergrondse rivieren en grotten.
De Zagoria streek staat bekend om zijn boogbruggen over alle rivieren en zijrivieren. De meeste zijn gebouwd in de 18e en 19e eeuw, toen de Ottomanen (Turken) de heerschappij voerden. Deze bruggen hebben geen leuning en zijn over het algemeen nogal smal: gevaarlijk bij harde wind, die plotseling in een kloof kan opsteken. Daar hadden de bouwers wat op gevonden, in de boog onder de brug hing vaak een bel, en als die ging luiden, was de wind te hevig om veilig te kunnen passeren.
Onderweg vanaf Ioannina ligt aan je linkerhand een monument voor kapitein Arkouda, een verzetsheld in de Balkanoorlog. Net daarachter ligt de charmante kleine brug van Kapitan Arkouda, naar hem vernoemd. Vanaf deze brug loopt een wandelpaadje naar het dorp Dilofo. Even verderop aan je rechterhand zie je de grotere Kokoris brug.

DSC_0006 (Medium)

Hier komen twee belangrijke zijarmen van de Vikos rivier bij elkaar, om samen door Vikoskloof verder te stromen. Ga rechts stroomopwaarts richting Kipi en bewonder de beroemde drieboogsburg Plakida of Kalogeriko (1865). Waar het asfalt naar rechts buigt ligt aan je linkerhand nog een kleine boogbrug, de Kondodimou of Lazaridis burg uit 1753. Volg je de weg het dorp Kipi in, dan kom je langs diverse eet/drink gelegenheden. Wie nog steeds geen genoeg heeft van de boogbruggen en zin heeft in een korte wandeling kan nog een stukje doorrijden richting Doliani. Net buiten Kipi, tegenover een grote stenen bron aan je linkerhand, start een landweggetje naar rechts. Loop je hier naar beneden, dan kom je na 200meter bij de molenbrug Miliou en de watermolen aan de overkant.

We rijden terug en gaan nu naar Momodendri. Hier beginnen heel veel wandelroutes door de Vikoskloof. We bezoeken het Agia Paraskevi kloostertje. Dit nonnenklooster dateert uit 1412, de laatste non overleed in 1940. In de diverse oorlogen bood het een schuilplaats aan de inwoners van het dorp.
DSC_0104 (Medium)Een ander niet te missen uitje is een bezoek aan het balkon van Oxia. Hier sta je tegenover het balkon van Beloi, met net zulke schitterende uitzichten de kloof in. Hier is hij 900 meter diep en 1100 meter breed, en kwam daarmee in het Guinness Boo of Records als de dieptste kloof ter wereld. Onder je hoor je de krachtige Klima bron. Oxia is te voet te bereiken via een (matig) gemarkeerd pad, of via de asfaltweg langs de westkant van Monodendri. Wij zijn met de camper via de weg gegaan, parkeren is in het rustige seizoen goed te doen.
Hierna zijn we naar Ano Pedina gegaan en dat is een bezoek waard; het is mooi en goed gerestaureerd, er zijn diverse mooie kerkjes en oude kloostertjes. Tevens hebben we een bezoek gebracht aan Hotel Porfyron van de Nederlandse Rita en de griekse Yannis, welke bekend zijn van het tv programma van Herman den Blijker.
We vervolgen de weg naar Aristi en gaan naar de overnachtingsplek bij de boogbrug over de rivier Voidomatis.