Griekenland 2014

Meteora kloosters en de oostkust

DSC_0204 (Medium) DSC_0213 (Medium) DSC_0224 (Medium) DSC_0239 (Medium) DSC_0287 (Medium)De volgende morgen vertrekken we bijtijds naar de Meteora kloosters. We nemen een stuk snelweg en zien daar waarschuwingsborden staan voor overstekende beren. Langs een groot gedeelte van de snelweg staat ook een dubbel hek, het zal dan toch wel zo zijn dat ze af en toe last hebben van beren, anders zouden ze dit toch niet doen? Om 11 uur zijn we bij de kloosters, we zijn hier al eens eerder geweest maar toen geen klooster bezocht, alleen langsgereden. De kloosters zijn boven op hoge rosten gebouwd. De rotsen zijn conglomeraten, rolstenen verenigd door een natuurlijk cement van 60 miljoen jaar geleden gevormd. Later nog door wind en water geschuurd en gepolijst, zo ontstonden meer dan 100 rotstorens. Aan de rand van de vlakte bij Kalambak rijzen ze toto 400 meter hoogte. Er zijn nog 6 kloosters te bezichtigen, alleen zijn ze wisselend geopend. Er zijn er vandaag helaas drie gesloten. We rijden Groot Meteoor (Megalo Meteoro) en gaan deze bezoeken. Het is een behoorlijk klim, eerst trappen af en dan weer trappen omhoog. Zonder te stoppen lukt het Monique om boven te komen, dat was twee jaar terug wel anders. Dit klooster was het eerste en het hoogst (623meter) gelegen klooster dat hier werd gesticht.

Na het bezoek aan het klooster bekijken we nog de andere kloosters vanaf de weg en rijden dan naar Hotel Arsenis, waar ook een camperplaats is. We vinden deze camperplaats eigenlijk helemaal niets en besluiten om door te rijden naar de kust. We doen nog even inkopen bij de Lidl en rijden via Larissa naar de kust. Om een uur of zes parkeren we de campers op het strand aan de oostkust en gaan de stoeltjes naar buiten.

De volgende ochtend rijden we even 14km verder en komen bij een schitterend strandje. Het is nog leeg en we zetten de campers neer. Hier houden we het wel een paar dagen uit. Ook de grieken vinden dit een prima plek want gedurende het (pinkster) weekend wordt dit strand erg druk bezocht en blijven de grieken hier ook slapen in tentjes, caravans en bedrijfsautobusjes.